МакедонијаТОП

Законот за јазици објавен со фуснота за Иванов, потпишан од двајца Албанци Цветанка од СДСМ се сокрила

Фотографија на Goran Nikolovski.

Законот за употреба на јазиците во Службен весник е објавен со фуснота за претседателот, Ѓорге Иванов. Фусностата појаснува од кои причини Законот е објавен без потпис на претседателот.

Под Законот и под Указот за прогласување на Законот, во Службениот весник стои:

Указот за прогласување на Законот за употреба на јазиците се објавува без потпис на претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов од следниве причини:

-Секој е должен да ги почитува Уставот и Законите (член 51, став 2 од Уставот на Република Македонија)

Како втора причина е наведена тоа што претседателот на државата, како што стои, е должен да го потпише законот, бидејќи на 14 март 2018 година и вторпат бил усвоен со мнозинство гласови од пратениците, според член 75, став 3 од Уставот.

Паѓа во очи и тоа што освен Џафери, под Указот е потпишан заменикот  на Генералниот секретар, наместо Генералниот секретар, Цветанка Иванова.

Вториот дел од фуснотата објаснува дека „поради неизвршување на горенаведените обврски од страна на Претседателот на Републиката“, а поради обврската од член 52 од Уставот, претседателот на Собранието е должен да го достави Законот за јазиците во Службен весник за негово објавување.

 

Македонија

Заболени
25,473
Мртви
874
Излечени
18,047
Активни
6,552
Last updated: 23/10/2020 - 11:11 (+02:00)
loading...

Поврзани вести

Напишете коментар

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker