Занимливости

x “МЕЃУНАРОДНА“ НИ ПОРАЧУВА: “МАФИЈАДОНИЈА“: Дрога, перење пари и трговија со мигранти во земјава

Преку дрога се перат пари во Македонија, кои потоа преку луксузни производи, недвижности, лажни фактури или во готовина преку банките влегуваат во промет, стои во извештајот на „Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал“, која анализира дека околу 40% од вкупната економија во земјава- отпаѓа во сивата зона.

Целиот овој организиран криминал се прави со поддршка на државни структури, стои во извештајот на „Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал“, каде е наведено дека земјава има меѓународна репутација на “Мафијадонија.

Освен производството на канабис, се анализраат кокаинот, хеоринот, синтетичките дроги, но и трговијата со мигранти кои минуваат низ Македонија.

Извештајот ви го пренесуваме во делот кој се однесува на Македонија.

 

Во извештајот се потсетува на неколку случаи на кражба на канабис од магацини на лиценцирани компании, меѓу кои и оној од декември минатата година кога два тони канабис беа украдени од складиште на компанија во селото Јосифово близу Валандово.

“Можно е дека дел од овој канабис да завршува на црниот пазар, што може да претставува причина зошто цените на големо и мало за канабис се релативно ниски во Косово.

На почетокот на декември 2020 година, два тона канабис беа украдени од магацинот на лиценцирана компанија во селото Јосифово, во општина Валандово, Северна Македонија.

Наводно, дел од овој канабис завршил на Косово.

Во посебен случај, четворица мажи (двајца од Скопје и по еден од Албанија и Косово) украдоа 60 килограми канабис од магацинот на лиценциран производител на канабис во регионот на Крушево“ стои во извештајот.

Потоа се анализираат цените на канабисот во јужниот дел од Косово и Македонија.

Цените на канабисот во јужно Косово, околу Призрен, се слични на оние во Северна Македонија.

Ниските цени на југот на Косово може да се објаснат и со фактот дека локалниот пазар се снабдува со канабис од Албанија и Северна Македонија.

Извештајот го анализира целиот нелегален пат на дрогата, од Западниот Балкан до централна и западна Европа, а како посебен регион од интерес е издвоен источниот дел од земјата.

„Источниот дел од Северна Македонија вклучува ‘жешки точки’ каде наркотиците доаѓаат од Бугарија (хероин и синтетички дроги) од Благоевград во Делчево, а канабисот оди во обратна насока…

Преку Струмица во Грција се пренесува канабис и хероин, а кокаинот оди во двете насоки.

Главна влезна точка за хероин е областа околу Делчево во Северна Македонија.

Оваа траса оди преку Кочани, Штип и Велес, а оттаму на север кон Скопје.

Во овие региони, килограм хероин се продава на големо за цена од 12.000 до 15.000 евра за килограм.

Околу Скопје, трасата се дели на три главни насоки: север кон Куманово и потоа кон јужна Србија; северо-исток кон Косово; и на запад кон Тетово. Дел од дрогата што се упатува кон

Тетово, потоа се движи кон север кон Косово.

 

Клучна точка е Велес зашто се наоѓа на патот кој оди од Исток кон Запад, како и на Коридорот 10 кој оди од Север кон Југ“ стои во Извештајот.

Северна Македонија освен на канабис е производител и на синтетички дроги, се наведува во извештајот во кој е опишан случајот од 2017-та кога во нелегални лаборатории во Батинци и во близина на Тетово беа запленети 910.000 таблети „Каптагон“, 52 килограми амфетамини и сировини кои се користат за производство на наркотици.

Според извештајот Северна Македонија е на претпоследното место од шесте држави на Западниот Балкан според заплената на дрога од страна на полицијата, зад неа е единствено Косово.

 

Во 2019-та биле запленети близу 1.000 килограми дрога (977 килограми канабис и 2 килограми други дроги). Истата година во Србија полицијата запленила над 7.000 килограми, во Албанија над 5.000 а во Босна и Црна Гора по околу 2.000 килограми.

Шверцот на дрога од размери какви што има на Западниот Балкан е можен само во дослух со државни структури.

Оваа ‘заштитничка економија’ опфаќа корумпирани гранични службеници кои ‘гледаат настрана’ на клучните премини, полицајци кои го игнорираат па дури и се вклучени во шверцот.

Исто така може да вклучува и политичари кои ги штитат клучните играчи за процент од бизнисот.

Фактот што има релативно малку заплени на дрога во регионот сугерира или на небрежност или на корумпираност кај силите на редот“ наведуваат авторите.

Кокаинот што влегува во Албанија обично доаѓа преку пристаништето Драч.

Се проценува дека цената на килограм приближно 90% чист кокаин при испорака е помеѓу 25 000 и 30 000 евра.

Оттаму, може да се движи кон север кон Подгорица по истите патишта за трговија со луѓе или да се транспортира на исток во Северна Македонија, а потоа по патиштата што се користат за шверц на други видови на дрога.

Друга рута кон регионот е од Бугарија до Северна Македонија на преминот Деве Баир – Гјуешево

Дел од кокаинот што влегува во Северна Македонија или од Бугарија, Албанија или Косово оди кон југ кон Грција.

Цената на еден килограм кокаин во Струмица (на патот кон Солун) е од 45 000 до 50 000 евра.

 

Синтетички дроги

Во Србија и Северна Македонија, цените на синтетичките лекови се релативно ниски.

Можно е да се купат пет таблети Екстази за околу 25 евра.

Метадонот е во голема мера достапен во Северна Македонија и неговата цена се движи од 1 до 15 евра за грам, во зависност од квалитетот.

 

Шверц на мигранти

Извештајот на „Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал“ која е со седиште во Виена го анализира и шверцот со мигранти.

„Иако безбедноста на границата меѓу Грција и Северна Македонија беше зајакната, Северна Македонија останува клучна транзитна рута за мигрантите која е особено популарна за мигрантите од Пакистан и Авганистан кои ангажираат локални шверцери“ се наведува во текстот.

Во овој нелегален бизнис, според авторите, само на границата меѓу Грција и Северна Македонија се вртат меѓу 11.8 и 17.7 милиони евра годишно.

За нелегално минување низ македонска територија, од Грција до Србија мигрантите плаќаат по 1.000 до 2.500 евра – за превоз од Гевгелија и Дојран до Куманово се наплаќа од 500 до 700 евра, а од Куманово преку граница до Србија уште 500 до 600 евра, наведуваат авторите.

Често шверцерите ги земаат сите пари од бегалците а потоа ги оставаат на пат или на планина и тие немаат ориентација каде се.

Има и извештаи за изнуди, киднапирања и уцени…

Дел од мигрантите Северна Македонија ја нарекуваат ‘Мафијадонија’ поради криминалната репутација“ изјавил хуманитарен работник кој е цитиран во текстот.

 

Во извештајот се наведува дека парите заработени од производството и трговијата со наркотици, шверцот со мигранти и други криминални активности се перат на повеќе начини.

„Валканите пари кои се заработуваат и се перат во регионот го поттикнуваат еко-системот на криминал и корупција“ објаснува Кристина Амерхаусер, една од авторите на извештајот.

Парите се перат преку недвижности, казина и туристички објекти, а процесот опфаќа и мали легални бизниси како кафетерии, пицерии, ресторани, хотели и бензински станици.

„Заеднички именител за овие бизниси е користењето кеш… Овие бизниси редовно менуваат сопственици по што доаѓа до зголемување на прометот и профитот“ стои во извештајот.

Во перењето пари можат да бидат вклучени и нотари, адвокати, банкари, агенти за недвижности.

„Извештај на Moneyval (тело против перење пари на Советот на Европа, н.з.) наведува дека во Северна Македонија нотари, адвокати и сметководители не се обидуваат да идентификуваат кој има корист од трансакциите во кои тие директно или индиректно се вклучени“ стои во текстот.

Неформалната економија во Северна Македонија, според авторите, учествува со 20 до 40% од Бруто домашниот производ.

 

“Во 2014 година полицијата уапси неколку членови на криминална група активни во трговија со дрога и лихварство во Куманово за време на „операцијата Калабрија“.

Групата переше повеќе од 4 милиони евра, прво преку разни сметки во банка и услуги за брз трансфер на пари, потоа преку бизниси со интензивна готовина и конечно преку луксузни предмети и недвижнини во Романовце (Куманово) и Косово.

Изградбата цвета низ цела Северна Македонија, а повеќето градежни зафати се во регионите на Скопје, Полог (Тетово и Гостивар) и југо-запад (Битола, Струга и Охрид).

Во моментов има неколку отворени истраги за пари перење преку индустријата за недвижности.“, наведено е во извештајот.

Увоз-извоз и измислени фактури

Постојат повеќе начини на злоупотреба на трговските трансакции и начинот на нивното финансирање, но основната идеја останува иста: намерно фалсификување на вредноста, обемот и / или видот на стоката во меѓународна комерцијална трансакција на стоки или услуги со цел да се манипулира со вредноста за царински цели.

Разликата помеѓу реалната вредност и наведената вредност станува начин и за избегнување данок и за пренесување големи количини пари преку меѓународните граници.

Растот на трговијата низ целиот регион и преку глобалната економија ги засили обемот и вредноста на перењето пари засновани врз трговија.

Посебно внимание треба да се посвети на увоз-извозните компании.

Под-фактурирање на производите најчесто се јавува на барање на увозник, со цел да плаќаат пониски увозни давачки.

Ова е исто така во интерес на извозникот, бидејќи ја намалува даночната вредност на фактурата.

Добро познат пример е увозот на користени автомобили во Србија.

Особено во 2018 и 2019 година, забележани се бројни неправилности во трговијата и плаќањата за користени автомобили.

Средства од непознато потекло беа искористени за да се обезбеди „заем за ликвидност“ на компанијата што тргува со користени автомобили.

Оваа компанија потоа ги префрлила парите користејќи измислени фактури на друго правно лице, кое ги префрлило на автомобилски компании во странство со цел да ги набават вистинските автомобили.

Во овие сложени шеми, вообичаено е да се користат школки компании или компании со ограничена одговорност.

Овие компании потоа пренесуваат пари едни на други врз основа на фиктивни правни трансакции, без никакво очигледно економско оправдување освен перење пари.

Овој модел го користел и Дарко Шариќ – познат како „Кралот на кокаинот“ до апсењето во 2014 година – за кој се тврди дека инвестирал пари од трговија со дрога во закуп и сопственост на одредени компании (вклучително и во САД и Црна Гора).

Ова му овозможи да пренесе неодредена сума пари, во начин што не предизвика сомневања кај властите, кои потоа ги переше во земјоделството и недвижнините, претежно во Војводина, Србија.

Слично на ова, финансиското работење преку сметки на нерезиденти што ги чуваат странски правни и физички лица е растечки тренд во банкарскиот сектор во Северна Македонија.

Овие практики покренуваат прашања и сомневања во однос на нивната намена и економската и правна оправданост на финансиското работење на некои нерезиденти кога се занимаваат со операции за реекспорт.

 

Коцкање

“Коцкањето одамна е идентификувано како канал за перење пари на Западен Балкан.

Како што претходно беше објавено, и Албанија и Косово забранија повеќето форми на коцкање на почетокот на 2019 година, вклучително и обложувалници, автомати и страници на Интернет, со цел да се ублажат штетите на коцкањето и да се борат против вмешаноста на организиран криминал во секторот.

Северна Македонија, досега, не покажа намера да ги следи примерите на соседите и да забрани коцкање.

Напротив, според податоците на македонското Министерство за финансии, повеќе од половина од приближно 40 лиценци што им се издадени на компаниите за вршење коцкарски активности биле издадени во 2019 и 2020 година.

Тивки градови како Охрид и Струга, близу до границата со Албанија, забележаа драматично зголемување на бројот на казина и обложувалници“, стои во извештајот.

Овој извештај обезбедува индикација за тоа каде минуваат мигранти, дрогата и пари низ Западен Балкан.

Ги расветллува пазарите кои работат во сенка и се обидува да обезбеди бројки кои честопати се во темница.

 Македонија

Заболени
0
Мртви
0
Излечени
0
Активни
0
Last updated: 19/10/2021 - 04:40 (+02:00)

Поврзани вести

Back to top button

Детектиран Блокатор

Ве молиме да го исклучите вашиот блокатор за реклами на вашиот пребарувач за овој сајт, со истото би дале поддршка за повеке вести.