СпортТОП

СОВЕТНИК НА ЗАЕВ ФАТЕН У КРИМИНАЛ САКА ДА ГО НАСЛЕДИ ЦИЛЕ ТУПУРКОВСКИ У МОК, АБЕ АЈ…

Олимпијката Александра Војневска ќе го наследи Тупурковски на чело на МОК

sovetnikot na zaev saka da bide prtsedatel na MOK a ne odgovoril kako toa sam na sebe si go izdafr lizgalisteto Kale

На 28 октомври ќе заврши владеењето на Васил Тупурковски во највисоката спортска организација во Македонија – Олимпискиот Комитет.
На престојното изборно собрание за првпат, по промената на Статутот на МОК, 29 олимписки федерации во Македонија ќе имаат можност да одлучуваат кој ќе ја креира олимписката политика, а на мнозинството од нив,
кандидат за наследник на Циле е претседателката на Атлетската федерација – Александра Војневска Зикова.
Како втор кандидат се јавува Даниел Димевски, советникот за спорт на премиерот, кој пред неколку месеци беше вклучен во корупциски скандал со тоа што на својата приватна фирма како државен функционер го издал под
долгорочен наем просторот околу лизгалиштето Кале. Инаку олимписките федерации во Македонија веќе неколку години водеа борба со актуелно раководство на МОК за да се промени Статутот и составот на Собранието според правилата на Меѓународниот олимписки комитет и тие да го имаат мнозинството. Конечно минатата година успеаја
и од нелогичните 130 членови на Собранието на МОК, сега има 53, а мнозинството на одлучување е во рацете на федерации кои се олимписки.

Македонија

Заболени
26,394
Мртви
897
Излечени
18,430
Активни
7,067
Last updated: 25/10/2020 - 08:41 (+01:00)
loading...

Поврзани вести

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker