Живот

СФРЈ: Колку чинеше едно летување во 1967 година? Тоа беа златните години на Тито

Тогаш цветаше југословенскиот туризам. Од кои земји дојдоа повеќето туристи и на кои места летувале? Кои беа цените на аранжманите во Југославија, а кои во познатите европски летни одморалишта?

Како што беше напишано во Илустрирана политика од 1967 година, југословенскиот туризам тогаш добиваше признание низ целиот свет. Италија и Шпанија не сметаа за конкуренти, но големата шанса сè уште не беше искористена. Заработени се околу 200 милиони долари, иако можеше да бидат и повеќе.

Според статистичките податоци, заклучно со септември, таа година летувале 3.344.000 странски туристи во Југославија, што е за 184.000 повеќе отколку во истиот период минатата година.

Најголем број гости биле дојдени од Германија, Австрија и Италија. По нив, најмногу туристи дошле од Франција, Чешка и Велика Британија .

Најголем интерес беше за морските одморалишта, потоа за планините и бањи .

Од морските летувалишта, најпосетувани биле Петровац на Море , Краљевица, Мали Лошињ, Пореч, Селце, Водице, Умаг , а потоа и Опатија, Херцег Нови, Дубровник, Сплит и Порторож.

Во 1967 година имало 20 милиони туристи – оние кои одат на екскурзии, службени патувања или се во транзит.

Исто така, забележан е пораст на бројот на домашни туристи во споредба со 1966 година – 3.924.000.

Бројот на Југословени кои патувале во странство, исто така, се зголеми – до септември 1967 година, 4.360.000 Југословени патуваа во странство, што е голем чекор напред од 1.887.000 во истиот период минатата година.

Туризмот започна да цвета кон крајот на педесеттите и почетокот на шеесеттите години, а рекламата на светскиот туристички пазар ни беше помогната со ефтино сместување во хотел, храна и превоз.

Одморите во Милочер чинеа 715 марки, во хотелот Авала во Будва 545 марки, во бунгалови на Лапад 445 марки, а во дубровничкиот хотел Стадион 420 марки

Од друга страна, во познатите европски одморалишта цените беа како што следува – летувањето во Мајорка чинеше од 379 до 585 марки, во романското одморалиште Мамаја од 399 до 561 марки, на италијански Римини 309-388, во Капри 449-738 марки , во Златните песоци во Бугарија од 358 до 598 марки.Поврзани вести

Back to top button

Детектиран Блокатор

Ве молиме да го исклучите вашиот блокатор за реклами на вашиот пребарувач за овој сајт, со истото би дале поддршка за повеке вести.