Црна Хроника

Серијалот на криминалот во Македонија, треба да се разбере, но за тоа треба а се погледнат почетоците, да се види основата, за да може да се СРУШИ.

КРИМ-БИЗ 2

СПИРО КУЦОРЕЛОС
Серијалот на криминалот во Македонија, треба да се разбере, но за тоа треба а се погледнат почетоците, да се види основата, за да може да се СРУШИ.

СПИРО КУЦОРЕЛОС, грчки Влав, школуван во Букурешт, вработен во ГП Маврово. Оштро умно, но и перверзно ВЛАВЧЕ, амбициозно до бескрај.
Започна на кванташки заедно со Трпе ВАРДАР, започна скромно со многу ентузијазам. Брзо напредуваше,а даноци не плкаќаше, Спиро беше спремнен на се, беше хипер активен.
КОС и удба ведаш го забележаа и богами јако го спрегнаа. лепак за Маноли го направија, позиција му изградија и слични млади момци од југот и северот и така го ставија Спиро на шини, го ставија во функција, на организираниот криминал на МАКЕОНИЈА.

Многу брзо Спиро научи од чичко анчо дека шеќерот е топ производ, берзански производ, кого Србија изблокирана со ембарго го има во изобилие, а неможе да го извезува. Така Спиро стана голем извозник, кој товареше иљадници шлепери Српски шеќер од Србија (Драган Томиќ), вадеше ЕУРО сертификат од нашава комора и како Македонски шеќер по европа и светов си шиткаше.
Но на нашава Скопска пивара, тогаш на Свето и М6 пиварата музара и требаше многу шеќер, енеромно шеќер како за пола европа. Шеќерот кој Свето го кркаше, се компензираше со Кока Кола која се враќаше назад во Србија, со што се плачкаше и Србија и Македонија. Огромни количини на кеш од Србија и Скопска Пивара, Европа АД Скопје и компанија се вртеше во фирмите на Спиро, кој во тие моменти на инфлации и монетарен хаос стана и неофицијален ГУВЕРНЕР на Македонскава мафија. Имено, популарниот штицунг, кога фирмите си продаваа евизи иректно една на друга, дополнително и вршеа меѓународен платен промет. Целата таа вонсистемска монетарна математика ја викаа ШТИЦОВАЊЕ на денарот, оној на сиротион и неук Кљусев.
Па така, скоро целиот платен промет на ПИВАРА Скопје и Европа АД се одвиваше преку Куцорелос системот, се пљачкаше општествениот капитал, се спремаше приватизацијата се раѓаше М6 фирмата на Свето.
Но и тоа беше малку, па се пристапи кон ена голема лоповска операција, се пристапи кон најголемата банкарска пљачка на сите времиња, која НБРМ и СДС и ДПМНЕ ја сокрија, за неа не се говори, за неа ништо као не постои, а богами постои, да да ТРЕТАТА ПОЛИТИКА ПОСТОИ и обро памети.
Слога Кадрифаково и Спиро Куорелос, добри, најдобри бизнис пријатели, одлучија да отворат сопствена банка, Балканска банка, онаа во која подоцна Грујо за прв пат се соочи со бизнисот и таму го научи.
Во СОФИЈА постоеше БАЛКАН банка, државна и опљачкана која решила да отвори банка во Македонија, но според тогашните закони, не можеше странец да биде сопственик, па така господинот Миронов од Софија како претставник на БАЛКАН банка Софија, заедно со Влатко Пендаровски, на Весна професоррица братот со неговата фирма Јунајтед консалтинг , заедно со Спиро Куцорелос и Влатко и Слога Кадрифаково, ја основаа Балканска банка АД Скопје. Тоа беше првата приватна и ново основана банка во Македонија. Влатко со неговиот Јунајтед консалтинг беше фиктивен сопственик, тој имаше акции, као Македонски, а беа контролирани од Бугарите за да се изигра законот. Бугарија имаше политички и шпиунски инмтереси, но Спиро, најголемиот бандити на сите времиња, го смисли и реализираше најголемиот банкарски трик.
Имено, неговиот ангажман со Скопска пивара комплетниот репро материјал да го набавува токму тој, беше најголемиот добавуваш на најголемата европска фабрика за конзерви сопственост на Кока Кола, МечБокс од Милано, конзерви лименки за Скопска пивара.
Во секојдневното работење со Италијанската индустрија, во која токму во МечБокс италијанската мафија има удели, Спиро се реши да ги опљачка.
Извозот на шеќер за италија, и се што можеше да бутне надвор од Македонија, Спиро успеа да наплати наместо 23.000.000 Италијански лири, со замена на валутата во Балканска банка АД Скопје, Спиро наплати 23.000.000 долари од Италијанската фабрика за лименки.
Тоа се милионите со кои се приватизираше Скопска пивара АД Скопје, тоа се парите со кои се приватизираше ЕВРОПА АД Скопје. Значи наместо да се наплатат 23.000 Германски марки се наплатија 23 милиони долари.
Додека реагираа странците, додека се оправија, се појави СИТИ банката од Њујорк преку која одеа сите доларски плаќања бидејѓи таа ја корегирала грешката за Итаљаните на своја сметка, па дојдоа во Мк да си ги бараат парите од Спиро и Балканска банка.
Во оваа наплата на СИТИ банка, погинаа неколку луѓе, имаше две самоубиства, некако успеаја да наплата 17-20 милиони долари, за на крајот после една година, Спиро Куцорелос да го најдат во када самоубиен, со шампањ и пура во рацете, закључен нај уредно во својата фирма, избањат.
Боби Спирковски ова го знае, од позади, Боби беше адвокат на Сити банка во Македонија, одеше во наплати и договарања. Но ова Павле и Цобе најбоље го знаат, денес стари и од времето прегазени џандари.
Ова е злосторничкото здружение со кое Свето Јаневски и Савка ги приватизираа Скопска пивара и Европа, со итаљански долари и купишта шеќер по џепови напикано.
Мислам, не сум сигурен и Ставревски министерот бивш добро го знае, не сум сигурен.
Нека стои запишано, ниту историја имаме, политика уште помалку, историја мислам на последниве 27 години.
ТРЕТАТА политика се ова го има доикументирано и во кривични пријавои подготвено, но сепак треба малку власт и сила од граѓаните за се едно по едно исправиме.

Спиро Куцорелос да го најдат во када самоубиен, со шампањ и пура во рацете, закључен нај уредно во својата фирма, избањат. – ДоказМ.мк

Љупчо Палевски фб статус

КРИМ-БИЗ 1

Најстариот и воедно оснивач на Македонската бизнис мафија е легендарниот Данчо Шутурков, со некогашната Македонија Табак.
Данчо е различен од сите мафиози после него, по тоа што тој не вршеше ништење на конкуренции, туку напротив ствараш сојузи, помагаше на познаници, правеше многу добри дела. Денес од дистанца се гледа дека многу малку оставил на сопственото семејство, за разлика од монструмите кои се испилија после него.
Данчо Шутурков е различен од сите после него, затоа што тој не уништи ниту еден директот околу него, или фирма, Данчо Шутурков е единствен кој ниту Македонија Табак ниту некоја друга ја има приватизирано за себе или член од семејството. Ова лично го знам, затоа што кога почнував со бизнис, во далечната 1995 година, за да ми помогне, купи два стана од по 160м2 од мене, со забелешка: Дете.., те видов да се моташ со цигари, зејтин и пченица че те потепам. Така беше, запамтив и не ме потепаа.
Единствениот грев на Данчо Шутурков е што го натовари комбинатот во Прилеп и Куманово со акцизи и даноци кои и не постоеја, да да фиктивни, акцизите за цигарите кои као во мк се испушиле, а у ствари со кршење на ембаргото завршија на Југословенските пазари, на фронтовите на крвавата граѓанска војна. Сите тие Милијарди долари во цигари, се пушеа фиктивно на македонскиот пазар, за да безбедно, во кеш со заработка од 200-300% се продадат меѓу нашите братски народи од некогашната Југославија.
Данчо Шутурков инаку во САД котираше највисоко, многу повисоко од Црвенковски, Киро и Георгиевски заедно од две причини.
Едната погоре ја навестив, цигарџиската причина, а таа е Филип Морис и познатото Малборо. Имено, Македонија Табак беше најголем клиент на Швајцарската фабрика за цигари на Малборо, се што беше Малборо на црно, без бандерола по бившо Југоловенските простои и пошироко : Чешка, Германија, Скандинавија, Бугарија и Италија одеше се преку Македонскиот пазар кој чуреше по еден контејнер малборо на граганин годишно. Сите тие црни пари завршуваа во разни џепови , но најголемиот дел беше на ЦИА, за сите црнила што се случија во Југословенската граѓанска војна.
Познатиот Петрит Аме како белградски агент на Станишиќ стана шпедитер искључиво за цигари, Аки стана транспортер за Чешка, Коста балкан порасна во екстра милијардер, но за разлика од сите Коста знаеше и умееше и единствен направи сериозна компанија за легална дистрибуција на цигари и акцизни производи.
Додека чичо Данчо ја играше и раководеше големата игранка со цигари и огромни црни фондови за ЦИА за Балканов, паралелно во помал обем почнаа да се отвараат фри шопови, каде се појавија повторно: Енвер Маличи, Коста Јанковски, Владимир Фрчковски, Јаре Другарми кого го заебаа преваранти и уште една дузина млади и спремни момци за чистење на цигарите од акцизи и други глупостри. Имено, фришоповите требаа за да се покријат сите цигари кои се продаваа во Мк и околниве држави, затоа што прошверцаните шлепери како кеш се внесуваа на сметка, тогаш во СОК, како дневен пазар од продажба на цигари. Тоа беше помалата игранка, во која се хранеа СДС, ЛП и поситните, шема од која Павле Трајанов и Богоевски видоа конкретен бенефит за себе (корупција).
Во тој период Албанците во помал дел и Србите во поголем дел ја работа дрогата, а цигарите беа државен бизнис со лиценца на ЦИА.
Втората ТУТНСКА причина заради која Данчо Шутурков беше многу важен за САД, беше неговото кумство со ВЕРХАЈМЕР, 5 во свет по откуп на тутун, кој ги снабдуваше сите светски компании со тутун, пеку неговата СОКОТАБ. Верхајмер во САД е еден од по влијателните бизнисмени, а неговата доминација и влијание беше огромно во Македонија.
Бев случајно сведок, кога во владата во канцаларијата на Лазе Китановски, улета младиот гуштер тогаш Јолевски, а лани министер за одбрана целиот задишан: Шефе, шефе, Верхајмер е дојден, мораме хитно од државниве резерви да му испорачаме 5-6.000 тони тутун, хитноооооо.
Нормално се се испорача а се надевам и плати. Најголемиот грев на Данчо Шутуркув беше токму во ТУТУНОТ, каде преку политиката на СДС, нашиве тутунопроизводители беа ограбувани до кожа со депримираната, подценета вредност на ТУТУНОТ, каде немаше и не смееше да има субвенции, неее никако. Од таквата бедна тутунска политика годишно се пљачкаше Македонскиот селанец од 68-78 милиони долари само во разликата во цена, а некогаш и повеќе.
Авторот на овој текст ги поседува и авио документацијата од ЕУРО КОНТРОЛ каде јасно и недвозмислено се гледа од број на лет, број на авион и товар, најчесто 4 контејнери Филип Морис цигари, како од Скопје летаат накај подгорица, кон Бобо комерц, кон ДУВЛИЧ ентерпрајз на Цане Суботич. Такви авиони има околу 60 или 240 контејнери, Скопје Подгорица. Кешот до последен цент завршуваше во Сент Гален, БЦ добро знае, многу добро знае.
ЕПИЛОГ на Данчо:
Лето 2000, БЦ и Георгиевски се договорија Данчо да го егзекутираат. БЦ како соучесник на данчо а тогаш опозиционер, му ја предаде документацијата на Герогиевски, а кретенов селски, со Пане Велев, Достич и Љубе будалата го малтретираа Данчо на 70 и кусур години. Данчо веќе беше болен, од Белград од болница со полиција го донесоа, во Александар Палас го извреѓаа неписмени и небитни, додека хиената Штерјо Наков трљаше раце приматот на Данчо дека ќе го дочепа.

Љупчо Палевски фб статус

КРИМ-БИЗ 2 СПИРО КУЦОРЕЛОС – ДоказМ.мкМакедонија

Заболени
66,330
Мртви
1,877
Излечени
42,241
Активни
22,212
Last updated: 05/12/2020 - 03:26 (+01:00)

Поврзани вести

Back to top button

Детектиран Блокатор

Ве молиме да го исклучите вашиот блокатор за реклами на вашиот пребарувач за овој сајт, со истото би дале поддршка за повеке вести.