Занимливости

КОЈ ИЗМИСЛИ САБОТА И НЕДЕЛА ДА БИДАТ НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ?

За неделата што трае седум дена се смета дека нејзините корени лежат во Вавилон од пред 4000 години, кога седумте планети за кои се верува дека го сочинуваат Сончевиот систем, го направиле бројот толку свет, тој ги диктирал деновите на Вавилонците. Концептот потоа функционираше низ Блискиот исток и во Европа.

Но, тоа беше една недела. Не се споменуваат викенди. Потребни беа индустриската револуција, верата и работничките права да се реализираат, објави Би-Би-Си.

Свети понеделник

Во Велика Британија од 19 век, неделите биле свет ден и никој не работел. Ова беше благороден концепт за секој што го поминуваше своето слободно време извршувајќи духовни работи.

Пред помалку од 200 години, работниците од фабриките можеа да ја очекуваат неделата како ден за одмор, но не и за дводневен викенд. Невраќањето за работа во понеделник стана малку традиција за некои работници. Така се појави концептот за „одржување на Свети понеделник“.

Продуктивноста претрпе како резултат на Свети понеделник, до степен до кој сопствениците на фабрики одлучија наместо тоа, саботата да ја направат половина ден. Ова ќе обезбеди работниците да пристигнуваат во понеделник со чиста глава и зголемен ентузијазам.

Се чинеше дека функционираше, затоа три четвртини од викендот, како што знаеме, се роди.

Целосните 48 часа

Неделата е свет ден за христијаните, но овој традиционален слободен ден не ги признаваше многуте еврејски работници во фабриките за кои саботата беше сабота. Ова започнува ноќта во петок, трае до ноќта во сабота и е најсвето време во неделата.

Првата промена во врска со еврејскиот ден за одмор се случи во Америка во 1908 година. Мелница во Нова Англија дозволи дводневен викенд за да може еврејскиот персонал да ја одбележува саботата. Ова беше хит кај работниците и ги наведе другите индустрии во близина да воведат и петдневна недела.

Хенри Форд, легендарниот производител на автомобили, ги направи саботата и неделата слободни денови за својот персонал уште во 1926 година и тој исто така сакаше да одреди 40-часовна работна недела. Делумно алтруистички потег, тој исто така им даде можност на неговите работници да го поминат своето време купувајќи производи за широка потрошувачка, држејќи пари во оптек низ економијата.

САД официјално го усвоија петдневниот систем во 1932 година, во обид да се спротивстават на невработеноста предизвикана од Големата депресија.

Во приближно исто време, нешто слично се случуваше и од другата страна на Атлантикот.

Хенри Форд од компанијата Форд Мотор воведе 40-часовна недела за своите работници.

Британски викенд

Во 1933 година, Џон Бот, претседател на корпорацијата Боутс, се соочи со работно опкружување каде не беше невообичаено работниците да бидат отпуштени, нешто на што тој сакаше да стави крај.

Истата година се отвори фабрика во Нотингем, чија цел беше да се зголеми ефикасноста. Решението беше да се затвори фабриката во сабота и недела (персоналот обично работеше и сабота наутро), но да се задржи ист број работници на иста плата. Намалените часови значеа дека има помалку шанси за вишок и Бут имаше работна сила која се појави подготвена и засилена во понеделникот наутро, откако имаше повеќе време за одмор и семејни активности.

Понатамошното истражување покажа дека два дена одмор секоја недела го намалува отсуството од работа и има позитивно влијание врз продуктивноста. Викендот беше официјализирана политика  во 1934 година.

Може ли викендот да биде подолг?

Уште од 60-тите години на минатиот век се зборуваше за продолжување на викендот за да се направи тоа скоро исто колку и работната недела. Три или четиридневните недели биле сон за многумина кои веруваат дека напредокот на технологијата им овозможува на луѓето да ја завршат својата потребна работа за пократко време.

Во некои земји се пробаа шеми каде вработените поминуваат повеќе време дома и помалку време на работното место.
Фирма во Нов Зеланд ја тестираше теоријата со намалување на работната недела на четири дена, но сепак плаќајќи им ги на вработените платите за пет. Дваесет и четири проценти од вработените подоцна пријавиле подобрување на нивниот биланс помеѓу работата и животот. Седум проценти изјавиле дека нивото на стрес опаднало и немало негативно влијание врз продуктивноста. Сепак, една американска компанија се врати во 40-часовна недела по слично искуство.Поврзани вести

Back to top button

Детектиран Блокатор

Ве молиме да го исклучите вашиот блокатор за реклами на вашиот пребарувач за овој сајт, со истото би дале поддршка за повеке вести.